Ігрові вправи та прийоми з розвитку фонематичних процесів у дітей із порушенням мовлення Генезум

(у лісі, на річці тощо)”, пропонує невеликий план, проводить розбір плану, що добре активізує дитячу ініціативу. Дітей навчають логічно, послідовно розкривати зміст картини, домислювати початок події, кінець. Можливе складання колективної розповіді, коли логопед або діти узагальнюють запропоновані дитячі розповіді-передбачення в одне розповідання. Завдання розповісти про те, що намальовано, веде до опису сюжету, завдання придумати початок і кінець до сюжету https://www.04597.com.ua/list/409901 зобов’язує дитину придумати щось нове. При формуванні граматичних навичок в учнів початкових класів необхідно використовувати різні ігрові прийоми, у зв’язку з віковими та психологічними особливостями молодших школярів. Предмет дослідження – спеціально дібрана система дидактичних ігор та ігрових прийомів, як найбільш ефективний засіб збагачення, уточнення, активізації словника дітей старшого дошкільного віку з ЗНМ ІІ рівня, обумовлений моторною алалією.

ігрові прийоми роботи з розрізною азбукою

Таким чином, ми вважаємо, що облік психологічних особливостей дітей молодшого шкільного віку та їх подальший розвиток при формуванні граматичних навичок є важливим фактором успішності процесу навчання іноземної мови у початковій школі. Але не менш важливим є також розуміння сучасної сутності методичних підходів до відбору та утримання граматичного матеріалу з іноземної мови у початковій школі. Мета дослідження – теоретично обґрунтувати та експериментально перевірити вплив спеціально дібраних дидактичних ігор та ігрових прийомів для збагачення, уточнення, активізації словника дітей старшого дошкільного віку з ЗНМ ІІ рівня, обумовлене моторною алалією.

Проблемні завдання та дидактичні ігри у вивченні фразеологічних ресурсів української мови

Дитина повинна вгадати за звучанням, що в всередині. Якщо малюк правильно вгадає і ще й переконається в цьому, самостійно відкривши коробочку, його радості не буде меж. Тому коробочки повинні зручно відкриватися. Нижче подаю варіанти ігрових вправ для розвитку фонематичного (мовленнєвого) слуху, які найдоцільніше використовувати в роботі по подоланню фонематичного недорозвитку логопедам, вихователям закладів дошкільної освіти, педагогам початкової школи та батькам. Не випадково і фахівці, і батьки приділяють багато часу розвитку фонематичних процесів. Але не завжди ця робота відбувається легко і успішно, особливо в дітей із мовленнєвими порушеннями.

Цінність таких ігор полягає в активізації емоційно-розумових процесів (єдності слова, дії, думки, уяви), у вихованні вміння слухати і чути питання викладача, питання і відповіді студентів, уміння зосереджувати увагу на змісті розмови, висловлювати судження. Теоретично обґрунтувати необхідність використання дидактичних ігор та ігрових прийомів, спрямованих на збагачення, уточнення, активізацію словника дошкільників з ЗНМ ІІ рівня, обумовленим моторною формою алалії. У процесі ігор у молодших школярів краще формуються граматичні навички, крім того, їм прищеплюється культура усної мови, збагачується словниковий запас, розвивається вміння будувати монолог.

Проблемні завдання та лінгвістичні ігри у вивченні лексики української мови

Бім на початковому ступені весь граматичний мінімум повинен бути засвоєний до рівня активного його використання в діалогічного і монологічного мовлення . Поетапність оволодіння граматичними навичками і вміннями може бути проинтерпретирована, виходячи з різних концепцій. Досить перспективною слід визнати теорію поетапного формування розумових дій і понять П.Я. Гальперіна (діяльнісну теорію управління засвоєнням).

У результаті цього виникає ряд проблем при навчанні граматики, які обумовлені різними факторами. Тому необхідно використовувати ігрові прийоми при роботі над граматичним матеріалом, що дозволяють уникнути одноманітною механічної тренування. Молодший шкільний вік є періодом найсильнішою роботи механічної пам’яті.

Розкривши поняття «граматика», «граматичний навик» ми виявили значущість формування граматичних навичок в учнів початкових класів. Величезну труднощі представляє і так званий «номінальний блок». Мається на увазі вся морфологічна система змінених форм, розмежування відмінків іменників. Як зробити це доступним для огляду, наочним і тим самим полегшити засвоєння?

Багатофігурні, багатопланові картини дають можливість складання коротких завершених розповідей первинно за окремими фрагментами. Це полегшує дітям завдання подальшого складання зв’язного розповідання за картиною в цілому. Прикладом можуть слугувати картини „Ігри на дитячому майданчику”, „Сім’я” (із серії картин для дитячих садків Київського ТПО „Художник”), „Зимові розваги”, „Літом у парку” (із серії „Пори року” під редакцією А. М. Єрохової, О. І. Соловйової), картини з серії В. Батуриної („Ми граємо”). Як відомо (О. М. Мастюкова, Т. Б. Філічєва, Г. В. Чіркіна), у дітей із ПМР поряд із системними порушеннями мовлення часто спостерігаються відхилення у розвитку уваги, сприймання, пам’яті, мислення.

Учні цієї групи мають досить багаті уявлення та знання, але вони недостатньо усвідомлені і безладні. Мислення молодших школярів переважно конкретне і образне, з яскравим емоційним забарвленням. Для дітей цього віку характерна здатність до наслідування, велика потреба у фізичних рухах, незадоволення якої призводить до швидкої стомлюваності та втрати інтересу. Організація педпроцесса на даному етапі передбачає широке використання наочності, ігор, які дають дитині можливість наслідувати побаченим сценам і відносинам людей, уподібнювати себе дорослим, засвоювати норми їх поведінки, в тому числі і мовного . Основною метою навчання граматики є формування в учнів граматичних навичок, як одного з найважливіших компонентів мовленнєвих умінь говоріння, аудіювання, читання та письма. Уміння грамотно поєднувати слова, змінювати словосполучення в залежності від того, що Ви хочете сказати в даний момент, є одним з найважливіших умов використання мови як засобу спілкування .

З метою концентрації уваги на певних об’єктах, явищах можна використати рух курсору по картині (світлового, комп’ютерної миші). Євого дефекту та базувалася на принципах особистісно орієнтованого навчання. За розробленими напрямами і змістом проводилася експериментальна логопедична робота по формуванню лексико-граматичної сторони мовлення у дітей старшого дошкільного віку із ЗНМ ІІІ рівня в умовах ДНЗ за розробленою нами програмою. Заняття по формуванню лексико-граматичної сторони мовлення поділяються на заняття по … Рідна мова освоюється в природному і щедрою мовному середовищі, з якої дитина без спеціальних зусиль, тобто мимоволі і в стислі терміни, виокремлює закономірності.

Отже, для першого року навчання було виділено 11 структурно-функціональних типів простого німецького ствердної затвердження. Закодованих за допомогою схем (геометричних фігур). Саме вони і служать мовними зразками для утворення за аналогією безліч інших елементарних висловлювань на рівні пропозиції. У порівнянні з лінгвістичними моделями дані моделі дробові, відповідні з ними.

Дидактичні ігри, ігрові заняття і прийоми підвищують ефективність сприймання учнями навчального матеріалу, урізноманітнюють їхню навчальну діяльність, вносять у неї елемент цікавості. Особливої уваги заслуговує навчання придумувати творчі розповіді за картиною. У своїх розповідях діти повинні відтворити сюжет картини, взаємозв’язки і взаємовідносини дійових осіб, вийти за межі картини.

Comments are closed.

BizStudio-lite Theme by SketchThemes